Hartslagmeting

Om het hoe en waarom van hartslagmeting beter te begrijpen is het kennis nemen van onderstaande trainingsprincipes al een trap in de goede richting.

De intensiteit van de training bepaalt enerzijds het trainingseffect en anderzijds de hersteltijd. Afhankelijk van doelstelling en de haalbare trainingsfrequentie dient u de intensiteit zodanig te kiezen dat u richting uw doelstelling stuurt (effectief trainen) en voldoende hersteltijd heeft om uitgerust aan de volgende training te kunnen beginnen. Die herstelperiode is cruciaal omdat pas daarin het lichaam zich verbetert nadat het eerst door training vermoeid is geraakt. Met behulp van een hartslagmeter kunt u a) de intensiteit objectief meten, b) zien of u hersteld bent van de vorige inspanning en c) de effectiviteit van de training waarborgen.

Bij immer gelijkblijvende trainingsprikkels (bijv. 3x per week “beuken” met uw trainingsgroepje) zal het lichaam steeds minder aanpassing doen. Uw trainingsprikkels dienen derhalve gevarieerd te zijn. Sla er maar eens een willekeurig schema op na, dat barst van de variatie.

Met behulp van een hartslagmeter kunt u bewust variƫren binnen de voor u gezonde en effectieve hartslagzone. De effectieve trainingszone wordt o.a. bepaald door wat voor u specifiek is. Voor een uitdagende tocht als de Marmotte geldt dat je basisuithoudingsvermogen (vetverbranding) tiptop in orde moet zijn. Daarnaast moet je de klimintensiteit beheersen. Daartoe kunt u (lange) intervals doen op de (te verwachten) intensiteit tijdens de beklimmingen. Bij de meesten zal dit rond 80-90% van de maximale hartslag zijn. Daarboven trainen heeft dus geen/weinig zin omdat er dan verkeerde verbrandingssystemen worden getraind.

Tenslotte kunt u de hartslagmeter gebruiken als hulp bij de broodnodige verzorging tijdens uw lange tochten. Voldoende drinken (inclusief mineralen!) en eten (koolhydraten) zal de kans op het welslagen van uw monstertocht flink vergroten. Stijgt bij gelijkblijvend tempo uw hartslag drastisch of moet u bij eenzelfde hartslag flink gas terug nemen? Dat duidt meestal op een vochttekort. Zoalng hartslag en tempo overeenstemming blijven houden weet u dus dat er voldoende gedronken is. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Bij het tegenovergestelde, namelijk een hartslag die nauwelijks meer omhoog te krijgen is, zal meestal sprake zijn van een energietekort. Ook hier geldt dat je die beruchte ‘ man met de hamer ‘ beter voor kunt zijn, maar mocht het je toch gebeuren: sportdrank en/of gels doen dan wonderen. Simpele vuistregel voor voldoende koolhydraten: 1 gram per kg lichaamsgewicht per uur.

Verder zijn enkele hartslagmeters uitgerust met een caloriemeter om u op dit gebied te ondersteunen. Met een gedegen (lees: effectieve en specifieke) voorbereiding, dito verzorging onderweg en een juist gekozen intensiteit zal “la Marmotte” een memorabele tocht worden. Extra leuk natuurlijk als u uw vrienden van zo’n dag een hartslaguitdraai (eventueel inclusief hoogtemeters) kunt overleggen om uw sterke verhalen te staven.

Bonne chance!

Frank Heldoorn
4-voudig Nederlands Kampioen Hele Triathlon/coach